Recepty - Kuchyně našich babiček a prababiček

Přejít na obsah

Hlavní nabídka

Recepty

Pokrmy & recepty
 

Recepty některých dobrot z akce 2017 si můžete stáhnout zde

Recepty si ve formátu PDF můžete stáhnout zde

Lívance s borůvkami
podle paní Zdenky Kindlové


Suroviny:
1 l mléka
2 vejce
špetka soli
2 lžíce cukru krystal
1 kostka droždí
0,5 kg hladké mouky

0,5 kg borůvek
250 g želírovacího cukru

250 ml šlehačky

Postup:
Do misky dáme vlažné mléko, droždí, vejce, cukr, sůl
a nakonec nasypeme mouku.
Vše promícháme a necháme 1 hodinu kynout.
Potom pečeme na pánvi po obou stranách. Můžeme péct na oleji nebo pánev jenom potřeme špekem.
Borůvky nasypeme do kastrolu, přidáme želírovací cukr, promícháme a krátce povaříme. Po vychladnutí mažeme na lívance a zdobíme dotuha ušlehanou šlehačkou.

Celková doba přípravy cca 2 hodiny
6 porcí

Píprlák
Jeden z vítězných receptů akce v Horušanech
ze dne 6.10 2012

Suroviny:
cca 1kg brambor
2 hrsti hrubé mouky
1 hrnek mléka
sůl
200 g másla

Postup:
Brambory uvaříme ve slupce a necháme je vychladnout. Nejlepší je, když je uvaříme den předem. Potom je oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle na nudličky. Doporučuji brambory nastrouhat na kuchyňském vále, lepší se nám bude s nimi pracovat. Nyní je osolíme, prosypeme moukou a lehce promícháme, lépe řečeno brambory se solí a moukou promneme, aby se neslepily a nevytvořily těsto. Bramborová hmota musí zůstat sypká. Potom tuto hmotu rozprostřeme asi ve dvoucentimetrové vrstvě do silně máslem vymazaného pekáče a dáme zapéct do vyhřáté trouby. Pečeme při 180°C. Jakmile pokrm začne zlátnout, pokropíme mlékem a opět zapékáme. Mléka nedáváme mnoho, aby nebyly brambory příliš mokré, opravdu stačí jeden malý hrnek mléka. Jakmile je povrch brambor úplně zezlátne, pokropíme pokrm rozehřátým máslem, které necháme chvíli vsáknout a píprlák je hotový.
Je vhodné tento pokrm zapíjet mlékem nebo jak říkala paní Aulíková, u nich doma se píprlák podává s angreštovým kompotem.

Celková doba přípravy cca 1 hodina
4 porce


Vítězný recept Horušany 2012

Bezinkový likér
podle paní Aleny Sofroňkové

Suroviny:

2 kg bobulí bezinek
1 kg cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 dl silné instantní kávy
½ l rumu
1 litr vody

Postup:
Očištěné, omyté a osušené bobule bezinek nasypeme do větší nádoby. Zalijeme vodou, pod poklicí přivedeme k varu a vaříme cca
½ hodiny. Rozvařenou směs necháme prochladnout a poté ji přecedíme přes plátno. Vykapanou šťávu nalijeme zpět do nádoby, přidáme cukr a vanilkový cukr a za občasného míchání opět přivedeme k varu. Pomalu vaříme ještě 10 minut.  Do horké šťávy přilijeme silnou instantní kávu a dále nevaříme.
Do úplně studené směsi přidáme rum, promícháme a nalijeme do lahví. Uložíme v chladu a temnu.

 
 

Kliknutím na inseráty je zvětšíte.

 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky